Нова футбольна юність на «Юності» – чим живе єдиний великий стадіон Чернігова
16.11.2022

 

Цей стадіон був завжди на другому плані, завжди в тіні першої, головної арени міста. Але доля склалася так, що спочатку за рік до війни завершилася його генеральна реконструкція, і «Юність» почала виглядати, як невелика, але нормальна, сучасна футбольна арена. А потім на початку війни російські варвари бомбовими ударами зруйнували стадіон імені Гагарина, і тепер вже цей чернігівський стадіон у центрі міста є головною і фактично єдиною футбольною ареною Чернігова.

Чим живе стадіон «Юність» зараз, чи вціліла його інфраструктура, чи продовжують тренування діти і які його подальші перспективи – про все це говоримо з Генадієм Прокоповичем, директором ДЮСШОР «Юність» та головою Чернігівської обласної асоціації футболу на громадських засадах.

- Пане Генадію, після того, як рашистами був зруйнований чернігівський стадіон імені Гагарина, «Юність» стала фактично єдиним великим професійним стадіоном у Чернігові. Нагадайте трохи його історію.

- Стадіон був побудований в 1975 році. Тобто не за горами вже п’ятидесятирічний ювілей. А будівля біля стадіону із двома спортивними залами, в яких зараз проходять тренування, була побудована у 1962 році. Останні роки тривала його реконструкція, і 10 грудня 2020 року було офіційне відкриття стадіону вже у оновленому вигляді. Зараз на стадіоні «Юність» ми маємо стандартне поле розміром 105 на 68 метрів зі штучним покриттям. Є після реконструкції сучасні глядацькі трибуни на 3 тисячі місць. Також ми маємо два спортивних зали і кілька додаткових тренувальних полів зі штучним покриттям:

  • - 15х24 метри – для найменьших футболістів
  • - поле 20х40 метрів
  • - поле 50х70 метрів

 

- Які у вас зараз є наявні спортивні секції? Чи продовжують діти займатись футболом і якого віку?

- Сьогодні в умовах воєнного часу і російської агресії ми все-таки прийняли рішення проводити тренування. Дітки повертаються до Чернігова, і зараз у нас тренуються групи від 2016 до 2006 року народження. Тобто це діти віком від 6 до 16 років. Ми відновили тренування за ініціативи батьків, вони написали відповідні заяви, і я підписав наказ про проведення занять. Але в разі тривоги ми припиняємо тренування і заводимо дітей в укриття. Зараз у нас всього 740 учнів. З вересня ми починаємо новий набір дітей, і хлопців, і дівчат. Тому всіх бажаючих займатися у футбольних секціях запрошуємо з вересня до нас.

- В якому зараз стані стадіон? Чи зачепили його бамбардування і обстріли?

- Ні, все гаразд, дякуючи Господу Богу, стадіон є, школа є, все працює.

- Чи є зараз можливість для чернігівців, хто хоче займатися спортом, наприклад, побігати вранці навколо стадіону, вільно зайти на його територію? Чи він фізично зачинений для простих відвідувачів?

- Ще з часів ковідного крантину ми обмежили доступ до стадіону, бо там були випадки несанкціонованих зібрань молоді, розпивали спиртні напої і так далі. Тому зараз у нас охорона. I тим більше зараз, коли є військовий стан, ми пускаємо людей до стадіону виключно по перепустках. Потроху ми запускаємо і чернігівських легкоатлетів, бо їм тренуватись реально ніде, в місті лишився один стадіон. Також у нас тренується і спортивна школа «Десни», і ФК «Чернігів», і трохи простих громадян.

- Тобто наразі вільного доступу до стадіону не має, вірно?

- Так, не має. Щоб всі розуміли, масові заходи зараз заборонені. I діти у нас тренуються у групах по 10 осіб плюс два тренера, щоб не було скупчення людей.

- Не секрет, що реконструкція стадіону відбулася у значній мірі завдяки коштам, отриманим за трансфер Андрія Ярмоленка. Чи підтримуєте з ним зараз стосунки, чи цікавиться він долею свого рідного стадіону?

- Насправді стадіон реконструйований за рахунок коштів Фонду реконструкції та розвитку, а також за сприяння і кошти кількох народних депутатів. А от за ті кошти, про які ви згадуєте, за кошти Ярмоленка були придбані два 18-містні автобуси Ford Transit, на яких діти їздять на ігри Чемпіонату України. Це за той трансфер із «Борусії» до «Вестхем Юнайтед». А також на ці кошти було побудовано тренувальне поле зі штучним покриттям 50х70 метрів. Сам Андрій останнім часом не приїжджає, бо то ковід, то тепер війна. Але ми постійно на телефонному зв’язку, він цікавиться стадіоном і нашими справами.

- Буквально кілька днів назад з’явилася інформація, що наші чернігівські тигри – клуб ФК «Чернігів» – будуть змагатися в чемпіонаті Першої футбольної ліги. I що нібито домашні ігри цього клубу будуть проходити у вас на стадіоні?

- Дійсно. До мене звернувся керівник футбольного клубу «Чернігів» Микола Синиця і головний тренер Валерій Чорний. Вони хотіли б грати у нас на «Юності». Наш стадіон акредитований на Першу Лігу України, тому я, як голова Чернігівської обласної асоціації футболу, дав дозвіл на такі ігри. Я не буду оголошувати час проведення змагань, зараз це заборонено, це питання безпеки. Але я можу сказати, що свій перший матч та інші свої домашні матчі ФК «Чернігів» гратиме на «Юності».

- Iгри будуть проводитись без глядачів чи буде можливість вболівальникам відвідувати стадіон?

- Iгри будуть проводитись без глядачів, однозначно. На матчі цього року по протоколу можуть прийти 280 чоловік. Це тренерський штаб, команди, персонал, включно з прибиральницею і волонтерами. I ця норма стосується загалом всього Чемпіонату України. Жодного глядача не повинно бути.

- Розкажіть наостанок про ваших маленьких подопічних. Які у наших юних футболістів є успіхи, досягнення і перемоги?

- Пишатися насправді є чим. В минулому 2021 році вперше в історії футболу Чернігівщини дитячо-юнацькі команди «Юності» U-14 та U-17 зайняли перше місце і стали чемпіонами вищої ліги України у своїх вікових групах. Це діти відповідно 2004 та 2007 років народження. Так що у нас в Чернігові росте талановите футбольне покоління.

- Успіхів і перемог всім юним і дорослим футболістам на стадіоні «Юність»! I завжди мирного неба.